Mandarijncupcake met vanillecrème (werkstuk december 2013)

Zeef 200 gr. bloem en 7 gr. bakpoeder in een kom. Meng met een garde 230 gr. suiker en een mespunt zout erdoor. Mix in een andere kom 130 ml mandarijnensap,
2 eieren, 180 ml. zonnebloemolie en 1 eetl. vanille-extract. Voeg beide mengsels samen, mix op lage stand tot een glad beslag. 10 sec. namixen op hoogste stand.
Meng 130 gr. mandarijn in stukjes door het beslag. Vul uw cupcakevormpjes driekwart met beslag. Bak in 20–25 min. gaar op 180°C.

Mix voor de vanillecrème 250 gr. zachte roomboter met 60 gr. poedersuiker, rustig, in 10 min. luchtig. Roer 250 gr. banketbakkersroom glad, voeg deze geleidelijk toe aan de botercrème, tot alles goed gemengd is. 

Spuit met gekleurde vanillecrème (icingcolours) m.b.v. spuitmond 1M de Kerstboom en het lijfje van de sneeuwpop en het hoofdje met spuitmond nr. 12. Strooi suiker op beide figuren (sneeuw).
Laat opstijven in koelkast. Versier de boom en sneeuwpop zoals op de foto. Gebruik hiervoor een mix van fondant en gumpaste.

 cupcake1

Winterse kaneelkoekjes (werkstuk januari 2014)

Meng 250 gr. boter (kamertemp.), 150 gr. suikerbakkerspoeder, 1 eetl. kaneel tot een romig mengsel. Voeg 1 ei toe, mix nogmaals. 450 gr. bloem met snuf zout toevoegen, kneed tot samenhangend deeg. Maak van deeg een 2 cm. dikke plak, koel 2 uur. Daarna uitrollen tot 1 cm.

Twee grote sterren en één pinguin uitsteken. Koel 20 min. Daarna op 160 graden in 20 tot 25 minuten afbakken.

Mix 500 gr. suikerbakkerspoeder, 1,5 eetl. eiwitpoeder met kleine beetjes water tot mengsel net vloeibaar is. Pieken moeten, na kloppen, 15 sec. blijven staan alvorens in te zakken. 1 deel glazuur blauw kleuren, 1 deel zwart (rest blijft wit).

Spuit met mondje nr. 3 eerst de randen van de koekjes en kleur daarna de rest in. Kijk goed naar het voorbeeld. Laat ondergrondkleuren eerst drogen voor je verder versiert. Op natte glazuur suiker strooien geeft sneeuweffect. Voetjes, snavel en strik is fondant. Pinguin en blauwe ster zijn opgeplakt met stijve glazuur (meng flinke schep suikerbakkerspoeder door een deel wit glazuur).

 

Valentijn cakepops (werkstuk februari 2014)

Bak een cake naar keuze en laat afkoelen (of koop een cake). Verkruimel de cake en meng met botercrème (glazuur, gezoete mascarpone, roomkaas o.i.d., naar keuze) tot een mengsel dat net aanelkaar blijft plakken. Voeg niet teveel 'crème' toe anders worden de cakepops te zwaar voor de lollipopsticks. Koel ca. een uur.  

Druk het deeg in cakepopvormpjes (hartje en bal) of vorm ze zelf met de hand. Dip lollipopsticks in gesmolten candymelts en steek deze door de balvormen. Verdun candymelts met crisco (plantaardig vet) of cacaoboterbonen. Dip de balvormen in candymelts en al draaiend de overtollige candymelts aftikken. Strooi gekleurde hagel/suiker over enkele balletjes. Laat drogen!

Steek vervolgens de hartjes op de sticks (eerst uiteinde even dippen), boven de balletjes. Dip de hartjes in een andere kleur (werkwijze als boven). Laat drogen.

Spuit met mondje nr. 2 en onverdunde candymelts sierrandjes op enkele hartjes en balletjes (zie foto).

Steek de cakepops in een versierd styropor hart. Snij eerst de onderste punt van het hart, zodat deze blijft staan.
 

 

Voorjaars-appelcake (werkstuk maart 2014)

Klop (met mixer) 130 gr. ongezouten roomboter met 185 gr. suiker licht en romig. Voeg 1 ei toe en mix, voeg nog een ei en 1 tl. vanille-extract toe, mix goed. Schep 185 gr. zelfrijzend bakmeel (gezeefd) en daarna 185 gr. vanilleyoghurt door het botermengsel (met de hand), tot een glad beslag. Schep beslag in een ingevette ronde cakevorm van 20 cm. of in een kleine tulbandvorm. Leg hierop dunne plakken appel van 1 geschilde Granny Smith. Smelt 20 gram boter, sprenkel over de appel. Bak 1 uur in voorverwarmde oven van 180 graden. Controleer of de cake gaar is. Laat 30 min. in de cakevorm staan. Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen. Meng één tl. kaneel met 15 gr. suiker, strooi over de appel. Klop 250 ml. slagroom, 1 eetl. suiker (of naar smaak) met 1 zakje klopfix. Kleur de slagroom met eetbare kleurstof. Spuit met spuitmond 2D een mooie rand rondom en bovenop de cake. Versier met bloemen van fondant of marsepein (zie foto).

 

Paashaasjestaart (werkstuk april 2014)

Neem een pak chocolade-cakemix voor een tulbandvorm (450 gr.) of een zak chocolade-biscuitmix van Funcakes. Maak het beslag volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur (zie verpakking).

Doe het beslag in een ingevette bakvorm. Wij gebruikten de Giant Dessert Shell van Wilton. Bak de taart volgens recept.

Giet hazenkopjes met candy melts in de gewenste kleuren. Wij gebruikten de siliconen 'mini treat mold' van Wilton met 24 hazenkopjes.
Maak met candy melts de gezichtjes op de kopjes en de sliertjes bovenop en aan de zijkant van de taart. De bovenkant van de taart hebben wij gevuld met zwitserse room en daar hebben wij de hazenkopjes, chocolade-eitjes en paaskoekjes in gestoken. 
De zijkant hebben wij versierd met kant en klare suiker-narcisjes.

De voor dit werkstuk gebruikte materialen en ingrediënten hebben wij in ons assortiment.

Wilt u zelf bloemen leren spuiten met icing, dan hebben wij de perfecte cursus voor u. Vraag naar de mogelijkheden. Wij hebben ook andere leuke worshops of cursussen.

 

Moederdagtaart (werkstuk mei 2014)

Zeef 300 gr. bloem, ½ theel. bakpoeder, ¾ theel. natriumbicarbonaat, ½ theel. zout in een kom.
Mix in andere kom 450 gr gestampte bananen, 60 ml karnemelk, 1 theel. vanille-extract .
Klop 120 gr ongez. roomboter (kamertemp) met 250 gr suiker licht en luchtig. Voeg 2 grote eieren toe en mix nogmaals.
Op lage snelheid afwisselend bloem- en karnemelkmengsel toevoegen.
Begin en eindig met bloem.

Verdeel beslag over een geprepareerde bakvorm (20 cm). Bak in ca. 40 min. gaar op 175 graden.
Laat 10 min. in vorm afkoelen, vervolgens 1 uur op een rooster.

Bekleed de taart (afgestreken met botercrème) met een lap fondant (3 mm). Maak de (cirkel)print met een structuurmat, doe dit voordat de fondant op de taart komt. De strik is gemaakt van stroken fondant gemengd met gumpaste. Lussen strik: vouw 4 korte stroken dubbel, laat drogen op hun zijkant. Plak volgens voorbeeld op taart. Roos is gemaakt met malletje. Label van gumpaste: afbeelding is gemaakt met een sjabloon en eetbare kleurpoeders (sponskwastje).

moederdagtaart1

Kokostaartje gevuld met chocoladeganache (werkstuk juni 2014)

Bereiding

Verwarm uw oven tot 175 graden. Vet een bakvorm van 20 centimeter in en bestuif hem met bloem. Leg een bakpapiertje op de bodem. Zeef 225 gram bloem, 1,5 theelepel bakpoeder en 1,25 theelepel zout in een kom en zet het apart.

Klop 175 gram boter op kamertemperatuur in 30 seconden luchtig. Doe dit in op middelhoge snelheid. Voeg geleidelijk 275 gram suiker toe en klop het geheel ongeveer 5 minuten verder tot een luchtige, lichtgekleurde massa. Doe er achter elkaar 2 eierdooiers en
2 hele eieren op kamertemperatuur doorheen. Voeg daarna 1
theelepel citroenrasp en 1,5 theelepel vanille extract toe.

Klop vervolgens kort en op lage snelheid 225 gram bloem en 120 gram kokosmelk in 3 delen door het beslag. Begin en eindig met een deel bloem. Spatel ten slotte voorzichtig 200 gram kokosrasp door het beslag. Bak de taart in ongeveer 45 minuten.

Vulling van chocoladeganache

Brokkel 450 gram pure chocolade (58%) in een pan. Breng 120 millimeter slagroom net aan de kook en giet die over de chocolade.
Laat het geheel 2 minuten staan en
roer het tot alles gesmolten is.

Nu laat u het afkoelen tot kamertemperatuur. Vul daarna de taart. Eet de taart zo of overgiet hem met blauwe candymelts en boetseer een eendje en bloem van fondant erop. Wilt u weten hoe u dat doet? Wij kunnen het u leren.

 

Vanillesinaasappelcupcakes met stukjes appel en bavaroiscrème (werkstuk juli 2014)

Zeef 200 gram bloem en één eetlepel bakpoeder (7gr.) in een kom. Meng daarna met een garde 230 gram suiker en een snufje zout erdoor. Mix in een andere kom 2 eieren, 150 ml sinaasappelsap, 180 ml zonnebloemolie en 1 eetlepel natuurlijk vanille-extract.
Voeg beide mengsels samen en mix alles op lage stand tot een glad beslag. Mix nog 10 seconden op hoge stand.
Voeg als laatste 130 gram groene appel in stukjes toe.

Vul twaalf cupcakevormpjes en bak ze in 20-25 minuten af op 180 graden in de oven.

Sinaasappelbavaroise: meng 50 gram sinaasappel-bavaroisepoeder met 60 ml water. Laat dit 5 minuten indikken.
Voeg slagroomversteviger toe aan 250 ml gezoete slagroom en klop het stijf genoeg. Spatel de bavaroise door de slagroom.
Schep de bavaroise in een spuitzak met Wilton mondje 2D.
Versieren: spuit een dun laagje bavaroise op een cakeje. Werk het af met een fondantversiering en bloemen.
OF spuit een toef bavaroise op de cakejes en druk er mooie suikerbloemen op. Maak de bloemen zelf (dit kunt u bij ons leren) of bestel/koop bij ons kant en klare. Alleen een toef op je cakeje is ook lekker.

 

Zandkasteel van pindakaascupcakes met roomkaasglazuur (werkstuk augustus 2014)

Voor 16 pindakaascupcakes: roer 150 gr. zachte boter met 75 gr. pindakaas schuimig. Voeg (roerend) 225 gr. bruine basterdsuiker
en 1 tl. vanille-extract toe, klop tot lichte crème. Voeg één voor één 3 eieren toe en meng steeds goed.
Vermeng 190 gr. bloem, 1,5 tl. bakpoeder en een snuf zout, roer dit met 150 ml. karnemelk om en om door het botermengsel. 
Vul 16 caisses, zet in een cupcakeblik. Bak op 170 °C in het midden van de oven in 25 min. gaar.

Serveer de cupcakes met een toef roomkaasglazuur: roer 90 gr. boter met 120 gr. roomkaas romig, voeg 180 gr. poedersuiker en
1 tl. vanille-extract toe.

Voor de zomer 'bouwden' wij er een zandkasteel van!  Plak de cakjes aan- en op elkaar (zonder caisses) met de roomkaasglazuur. Onderste laag 6 cupcakes, dan 4, dan 3 en 1 bovenop. Verkruimel overige cupcakes, gebruik dit als zand over het kasteel. Maak in sommige cupcakes gaatjes als raampjes. Versier met schelpen e.d. van fondant. 

 

Een tas om op te eten! (Worteltaart) (werkstuk september 2014)

Zeef 170 gr zelfrijzendbakmeel, 170 gr bloem, 2 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, ½ tl nootmuskaat en 1 tl bakzout in een kom (maak een kuiltje in het midden). Meng 2 dl zonnebloemolie, 225 gr bruine basterdsuiker, 4 losgeklopte eieren en 1,25 dl golden syrup. Schenk mengsel in het kuitlje, roer goed. Roer 500 gr geraspte wortelen en 60 gr gehakte walnoten erdoor.

Schep beslag in een ingevette vierkante taartvorm van 20 cm, 7 cm hoog (op de bodem bakpapier). Bak de taart gaar op 170 gr, ca. 100 minuten.

Eet de taart zo of maak er een mooie tas van, als volgt:

Snij taart verticaal in 3 gelijke stukken. Stapel de stukken opelkaar, gebruik botercrème als plaksel tussen lagen.

Plak taart met botercrème op een onderbord. Smeer de taart af met botercrème, laat opstijven.

Hol bovenkant van taart iets uit. Bekleed voor- en achterkant met fondant in kleur en print naar keuze.

Bekleed de zijkanten met een andere kleur (zorg dat alle naden mooi op maat gesneden zijn). Bekleed de bovenkant met een halve cirkel op maat. Werk tas af met sierranden, zakjes, label, hengsels (gevormd met fondant om stevig plastic snoer).

 

Kruidige Halloween-pompoencupcakes met chocoladecrème (12 stuks) (werkstuk oktober 2014)

Voor de cakejes: zeef 200 gr volkorenmeel en 7 gr bakpoeder. Meng er met een garde 220 gr bruine-basterdsuiker, een mespunt van elk: zout, kaneel, peper en gemberpoeder door. Mix in aparte kom: 2 eieren, 260 gr geraspte flespompoen, 180 ml zonnebloemolie en 275 ml melk.

Voeg beide mengsels samen, mix op lage snelheid tot een glad beslag, mix 10 sec na op hoogste stand.

Bak de cupcakes op 180 graden in ca 20-25 min gaar.

Voor de chocoladecrème: 100 gr mix voor banketbakkersroom en 250 ml water (volg aanwijzingen op verpakking)! Meng 250 gr zachte boter met 60 gr poedersuiker en klop tot luchtig (10 min). Voeg geleidelijk de banketbakkersroom toe, goed mengen. Voeg nu al kloppend 150 gr afgekoelde, gesmolten witte chocolade toe. Klop niet te lang.

Haal de bakpapiertjes van de cupcakes, versier als volgt:

Bekleed de cakejes met afgescheurde lapjes, stroken en stukken fondant, wit, grijs, zwart.

Gebruik eetbare – zwarte roos, grijze roosjes, zwarte blaadjes, en niet-eetbare versieringen, als plastic spinnen, plastic doodshoofden en linten. Plak de versieringen tussen, halfonder of op het fondant.

Kleur de chocoladecrème grijs en zwart en spuit hiermee de toefjes en het spinneweb.

 

Maak een heus winterdorp met prachtige Grachtenpand-koekjes! (december 2014)

Vanillekoekjesdeeg: mix 250 gr boter (kamertemperatuur), 150 gr. suikerbakkerspoeder, 2 thl vanille-extract (kort) tot een romig mengsel. Voeg 1 ei (M) toe, mix goed door. Voeg 450 gr bloem en ½ thl zout toe en kneed met de hand of deeghaak tot een glad samenhangend deeg. Maak van het deeg een platte schijf, verpakt in huishoudfolie, koel minstens 2 uur voor gebruik in de koelkast.

Rol deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 0,5 cm dik (roller ook bestuiven).

Steek 4 grachtenpanden uit. Deze zijn te koop (bij ons) in een set van 2 huizen (ca. 12 bij 20 cm) en vier versier-sjablonen. Leg de huizen-koekjes op een bakplaat met bakpapier, zet nog 20 min in de koelkast. Daarna ca 20 min bakken op 160 graden. Laat koekjes 10 min afkoelen op de bakplaat en daarna volledig afkoelen op een rooster.

Versier de koekjes, bijv. eerst met fondant (gebruik huizenstekers), daarna met gekleurde glazuur, royal icing en/of eetbare kleurpoeders.

Leg het sjabloon op de koekjes, verdeel glazuur of royal icing met een paletmes over het sjabloon, strijk mooi glad en verwijder het sjabloon voorzichtig. Breng met kleurpoeders accenten aan (met sponskwastje).